Az Atletico Madrid segédedzője a legnagyobb rockerek egyike a labdarúgás történetébe

A tavalyi BL-szezonban az esélytelenebbnek vélt Atletico Madrid a rá oly jellemző pragmatikus (sic!) játékkal a Liverpool otthonában harcolta ki a BL-továbbjutást, Diego Simeone csapata a mennyekben érezhette magát az Anfielden elért győzelme után. Az argentin edző múlt évtizedben elért sikerei mögött viszont áll még valaki, akinek jelentőségét sokan alábecsülik. Ő nem mást, mint az egykori válogatott kapus German Adrián Ramon Burgos, ismertebb becenevén Mono (spanyolul „majom”) Burgos, Diego Simeone jobbkeze.

A néhány nap múlva már az 51-et betöltő egykori hálóőr Buenos Aires-ben született, és a Ferro Carril Oeste nevű csapatban játszott, majd a River Plate következett. 30 éves is elmúlt már, mikor megérkezett a La Liga-ba, a Mallorca csapatába. A Real Madrid által „megkeserített” kameruni csatár, Samuel Eto’o már bontogatta a szárnyait, de csapattársa volt az egykori Barcelona hátvéd, Miguel Ángel Nadal és a későbbi ‘SuperDepor’ egyik ékköve, Diego Tristan is.

A loboncos Burgos elsőre 11 meccses eltiltást kapott, mivel az egyik meccsen megütött egy Espanyol játékost. A későbbiekben viszont remek teljesítményt nyújtott: vibráló személyiségével és vörös baseballsapkájával igazi unikumnak számított a pályán.2001-ben eligazolt az akkor még másodosztályban vitézkedő matracosokhoz, és segített nekik feljutni az első osztályba. Ott már nem játszott túl sokszor, mivel veserákot diagnosztizáltak nála. A gyakran öntörvényű Burgost nem érdekelte:


Diego Simeone 2003-ban ingyen tért vissza a madridi klubhoz, ez igazi fordulópont volt. Bár együtt játszottak az argentin nemzeti tizenegyben, de most szinte minden napot együtt töltöttek.Simeone szó szerint „beleszerett” abba, ahogy Burgos látta a labdarúgást.

Visszavonulása után Mono Burgos mégsem a futball berkein belül képzelte el magát, a rockzenekarárra koncentrált, óriási Rolling-Stones rajongó volt. Az ezredforduló körül egy latin Iggy Pop- Mick Jagger-ként lépett színpadra, később már mondhatni (ki)finomodott a stílusa. Énekelt és gitározott is. A bandájának neve a GARB volt, ami a nevének kezdőbetűit takarta.



Simeone 2006 februárjában kapta meg első edzői megbízatását. Burgos elsőre visszautasította, de később felhagyva a zenéléssel kisebb spanyol csapatokban (Alcorcón, Carabanchel) kapott pozíciót Az Atletico jelenlegi edzője akkoriban Olaszországban kapott állást 2011 januárjában, Burgos vele tartott, és ekkor kezdett el igazán működni a munkakapcsolatuk. A következő hat hónapban benntartották a kiscsapatot a Seria A-ban, majd a Racing Club-ban értek el szerény sikereket.

2011 decemberben érkezett a hívás Atletico Madridtól, és innentől az elmúlt évtized már történelem. Simeone gárdája 7 címet nyert 8 év alatt, többek között a Barcelona és Real Madrid által (le)uralt La Ligában is.Mono Burgos a segédedző, és elég sok előítélet él vele kapcsolatban, miszerint ő egy durva, agresszív, bűnözői hajlamokkal megáldott ember, de ez a leírás gyakran fel van nagyítva. Bár első benyomások alapján tényleg úgy néz ki, mint egy ibrányi keresztapa.

Az egyik legismertebb incidense Jose Mourinhoval volt, ahol azt mondta:

2019 februárjában a Juventus elleni meccs előtti edzésen El Cholo és Mono. Forrás: JAVIER SORIANO / AFP

„Én nem Tito Villanova vagyok, letépem a fejedet.”

– utalva erre a portugálnak a Barcelona tragikusan elhunyt edzője felé tett szemkiszúró mozdulatára egy korábba El Cláscion.

Mono Burgos kedvességéről és humoráról is hírek terjengenek, amik még játékos korából erednek. Gyakran osztotta meg az ebédjét a munkásokkal, akik az Atletico edzőkomplexuma környékén dolgoztak, ennél jobb PR-t el sem lehetett képzelni a „nép csapatának”. Egyszer interjún megkérdezték tőle, hogy mi lenne ha nem futballista, és kapásból azt válaszolta, hogy akkor egy futballista feleség lenne.

Burgos taktikai látásmódja felettébb sokat ér az Atletico Madridnak. Fontos szerepet játszik egyes pontrúgások taktikai alkalmazásánál és a videoelemzéseknél a meccsek előtt. Rengeteg tévéje van az irodában, ahol számos mérkőzést egy időben tud elemezni. (Ebből a szempontból valamiért Marcelo Bielsa juthat az ember eszébe, aki köztudottan szenvedélyesen tanulmányozta a meccsek felvételeit.

Európa Liga siker az Atletico Madrid csapatával

Mondhatni több, mint hasznos volt az a 4 év Ferro Carril Oeste-ben: a videóelemzés egyik úttörője, bizonyos Carlos Timoteo Griguol volt az edzője. 2014 áprilisában a Getafe elleni meccsen szintet lépett a technológia gyakorlati alkalmazásában, mivel elsőként használta a Google speciális szemüvegét kombinálva a a La Liga által biztosított Mediacoach applikációval, hogy percenként friss statisztikákhoz jusson a pályán lévő labdarúgókról.

Amikor az Atletico Madrid megnyerte a bajnokságot a 2013-2014-es idényben, ráadásul pont a Camp Nou-ban, Simeone, felismerve a manapság egyre fontosabb háttérmunka jelentőségét, az edzői csapat összes tagját meghívta a sajtótájékoztatóra, és az alábbiakat mondta:

„Meg akarom osztani ezt a pillanatot az embereimmel. Nem jelennek meg mindennap a tévében, de minden mozzanatért ugyanúgy megdolgoznak, mint akiket a tévében látunk. Jobb edzővé tesznek engem.”

Tavaly nyár elején nem tudtott megegyezni a fizetéséről a Matracosok vezetőségével, így Mono Burgos jelenleg csapat nélkül van. Bár korábban több csapattal is hírbe hozták, így nem kizárt, hogy valamelyik európai kiscsapat hívására újra leülhet a kispadra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük